• Sharon van Engelen

Wat voor effect heeft de kleur rood op onze emoties?


De maand juli staat in het thema van de kleur rood. Rood is de meest krachtige kleur van alle kleuren. Het gaat over emoties zoals liefde, boosheid, verdriet, blijdschap en angst. Het is de kleur van expressie, lust, vuur en romantiek.

Als je emoties niet in balans zijn kun je stress ervaren. Waarom stress? Emoties zijn verbonden met ons gevoel en als deze geen ruimte krijgen om zich te kunnen uiten dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Je kunt gespannenheid, opgejaagdheid en/of vermoeidheid ervaren. Geef je geen gehoor aan wat je nodig hebt dan zou dit op den duur voor meerdere fysieke en/of mentale klachten kunnen zorgen.

Welke effecten heeft de kleur rood op ons brein?

Rood en wit wekt je eetlust op. Je zal het bijna niet geloven maar loop je een restaurant binnen waar rood en wit gecombineerd is, dan zal je eerder verleid zijn om een voor -of nagerecht te nemen.

Een golden tip voor the ladies...

Wil je krachtig overkomen tijdens een presentatie, een belangrijk gesprek of je zelfvertrouwen een boost geven? Trek dan rood aan, let wel op dat je het juiste rood aantrekt. Er zijn verschillende tonen rood en elk toon kan een andere uitwerking hebben op je charisma, je uitstraling.

Uit een Franse onderzoek is gebleken dat rood een positief effect heeft op bijvoorbeeld de fooi die serveersters krijgen. Het blijkt dat serveersters met rode kleding tussen de 14,6% en 26,1% meer fooi ontvangen dan wanneer ze een wit T-shirt dragen.

Mannen in rode kleding worden door vrouwen eerder gezien als bedreigend, zo is uit Brits onderzoek gebleken. Bij mannen onderling heeft het ook geen goed effect. Mannen vinden andere mannen in rode kleding namelijk agressief, boos en dominant.

Welke effecten heeft de kleur rood op onze gezondheid?

We weten inmiddels allemaal wel dat gezond eten goed voor ons is. Maar wist je ook dat het stress verlagend is? Stress betekent vasthouden van oude patronen, je blokkeert ergens je gevoelens en je voelt je hierdoor niet vitaal.

Niet goed voelen heeft weer een impact op ons zelfvertrouwen en op het maken van de juiste keuzes als het gaat om voeding voor ons lichaam en brein.


5 dingen die je niet wist over de kleur rood in groente en fruit

1. Weerstand

Rode groenten en fruit bevatten heel veel vitamine C. Vitamine C is goed voor de weerstand en het helpt bij een elastische en egale huid.

2. Positieve invloed op het bloed

Rode groenten en fruit hebben bovendien een positieve invloed op het bloed, het verlaagt het risico op hart- en vaatziektes en het tegengaan van kanker.

3. Gezond prostaat

Bij mannen heeft het zelfs een positieve werking op het gezond houden van de prostaat door de bioactieve stof lycopeen die veel voorkomt in rode groente en fruit.

4. Oorzaken hoge bloeddruk

Bij 9 van de 10 mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. De kans op hoge bloeddruk neemt toe als je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de bloedvaten stugger en minder elastisch worden. Tomaten zijn een uitstekende bron van Kalium. Kalium helpt bij het verlagen van de bloeddruk.


5. Betere darmwerking

De bioactieve stoffen in de aardbeien zoals Anthocyanine en katechine zorgen voor een betere darmwerking. Het verwijdert zware metalen, gifstoffen en darmgassen en helpt een geïrriteerde darm te herstellen.

Een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk voor je eigen gevoel. Wanneer je huid straalt, je organen optimaal functioneren en je dus veel energie ervaart heeft dit ook een positieve werking op je emoties. Je kunt meer aan omdat je je goed voelt, je bent zelfverzekerd en dus weerbaarder in verschillende situaties. Je spieren voelen soepel aan en je stapt makkelijk uit bed. Je krijgt zin om te bewegen wat weer goed is bij het aanmaken van endorfine (gelukshormoon). Als je je gelukkig voelt ben je gemotiveerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je durft meer van jezelf te laten zien wat weer opnieuw voor meer zelfvertrouwen en motivatie zorgt.

Ik zal de komende weken elke week twee heerlijke verse gerechten bereiden en met jullie delen vol energie en blije kleuren voor je lichaam en geest. Wil je uitproberen wat dit met jou doet? Dan kun je binnenkort ook je bestelling doorgeven. Een gerecht vol met kleuren, liefde en passie speciaal voor jou.


Homemade by Sharon van Engelen

32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven